Wat zijn allergenen?

Informatie voor mensen met allergieën die advies zoeken, uitgelegd op een eenvoudige en begrijpelijke manier

Allergenen zijn voornamelijk proteïnen, d.w.z. proteïnesubstanties, die op hun beurt weer zijn samengesteld uit individuele allergenen. Ze kunnen dan bijvoorbeeld worden onderscheiden door hun individuele molecuulgewicht. 

 • Minstens 95% van alle bekende allergenen zijn eiwitten.

 • Vrijwel alle eiwitten kunnen ook als allergenen optreden .

dr_edited.png

Dr. Rüdiger Wahl

Allergie expert & auteur

Allergiedeskundige, onderzoeker en voormalig lid van de CIA (Cillegium internationale Allergologicum)

Met meer dan 40 jaar ervaring in allergieonderzoek

freier Redner Hochzeit Bremen 3.jpg

Christian Ellmers

CEO avantal.de & auteur

Oprichter Ellmers & Partner GmbH

Aandeelhouder en ondernemer

Wat doen allergenen?

 • Door de tussenkomst van het eigen immuunsysteem van het lichaam, veroorzaken allergenen een overgevoelige reactie in het lichaam.
  We noemen deze overreactie van het lichaam op het allergeen, met de bijbehorende symptomen: allergie

 • Er zijn echter ook enkele medicijnen , zoals penicilline, die als een allergeen werken, maar geen eiwitten zijn.

In het geval van een type 1-allergie, een allergie die wordt veroorzaakt door IgE (immunoglobuline E), kunnen deze allergenen de overeenkomstige symptomen van een allergische ziekte bij de mens veroorzaken.

De individuele allergenen zijn onderverdeeld in hoofd- , tussen- en ondergeschikte (major, intermediair of minor) allergenen .

 

De meest voorkomende allergenen zijn:

 

 • Stuifmeel zoals van gras, bijvoorbeeld timotheegras, bomen zoals berken en onkruid zoals bijvoet.

 

 • Mijten zoals huisstofmijten, b.v. Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae etc.

 

 • Mijten zoals Acarus siro, huidschilfers van dieren.

 

 • Huisdieren en boerderijdieren zoals katten, honden en paarden.

 

 • Schimmels zoals Alternaria tenuis en Cladosporium herbarum,

 

 • Insecticiden zoals die van bijen en wespen.

 

 • Voedingsmiddelen zoals kippeneieren en koemelk.

 

Dit is de grootste groep stoffen die allergieën kunnen veroorzaken, waarbij de allergie zich kan uiten met verschillende symptomen.

 

Hoe kunt u testen welk allergeen aanwezig is?

 

Het molecuulgewicht van de eiwitten wordt bepaald met SDS-PAGE en de allergenen worden bepaald met Western blotting.

Om te bepalen of het totale allergeenextract een major, intermediair of minor allergeen is, moet een Western blot worden uitgevoerd met ten minste 10 serums van mensen met een allergie, bijv. Gras, berkenpollen, Alternaria alternata, kat, huisstofmijt, Dermatophagoides mensen met een pteronyssinus-allergie, enz.

Als meer dan / gelijk aan 50% van de patiënten gesensibiliseerd is voor een allergeen met een bepaald molecuulgewicht, spreekt men van het hoofdallergeen, 25-50% van het intermediaire allergeen en minder dan / gelijk aan 25% van het minorallergeen.

 

Welke allergenen zijn algemeen en bekend?

Van veel allergeenextracten zijn de individuele allergenen bekend.

 

 • Een belangrijk allergeen in berk Bet v1, in grassen Phl p 1 en Phl p 5,

 • In de huisstofmijt Dermatophagoides pteronyssinus Der p 1 en Der 2

 • In het geval van de kat Fel d1.

 

Maar dat is maar een heel klein deel.

Een belangrijk ondergeschikt allergeen in berk is Bet v 2, profilin, dat een belangrijke rol speelt in de context van met pollen geassocieerde kruis reactieve voedselallergie. Het is een veel voorkomend allergeen.

Tropomyosine, Del p 10, is ook een belangrijk ondergeschikt allergeen, het is een spiereiwit en speelt een belangrijke rol bij de kruis reactie tussen de huisstofmijt Dermatophagoides pteronyssinus en de garnaal.

Het is ook een veel voorkomend allergeen.

Alle tot nu toe gekarakteriseerde individuele allergenen, die vaak recombinant zijn geproduceerd, dat wil zeggen geproduceerd door genetische manipulatie, zullen hier niet worden besproken.

De meeste afzonderlijke allergenen spelen een rol bij het beschouwen van de kruisrelatie.

Om een ​​allergeenextract effectief te laten zijn, moet het ten minste de belangrijkste allergenen bevatten.

Aangezien bijvoorbeeld 95-99% van de patiënten met een allergie voor berkenpollen gevoelig is voor het belangrijkste allergeen Bet v1, zou een preparaat dat wordt gebruikt voor specifieke immunotherapie en geen Bet v1 bevat, niet effectief zijn.

Er worden ook systemen aangeboden voor specifieke IgE-metingen , waarmee men het corresponderende specifieke IgE van het corresponderende enkele allergeen (en) in het serum van de patiënt kan meten.

Het zijn de zogenaamde microarray-systemen die door verschillende bedrijven commercieel worden aangeboden.

Afgezien van het beschouwen van de kruis reactie, heeft zo'n meting meer een wetenschappelijke betekenis. Implementatie in specifieke immunotherapie, zoals een paar jaar geleden werd gehoopt als een op de patiënt afgestemd extract, is waarschijnlijk niet mogelijk om alleen goedkeuringsredenen.

Specifieke IgE-metingen lieten ook zien dat de meting met de enkele allergenen Der p1, Der p 2 (Dermatophagoides püteronyssinsus), Bet v1 (berk), Phl p 1 en 5 (grassen) Alt a 1 Alternaria alternata) geen invloed had op de allergeenklassen die werden getoond een hogere klasse dan toen de meting werd uitgevoerd met de allergene drager van het totale allergeenextract.

Moleculaire allergologie, zoals deze richting wordt genoemd, heeft een groot wetenschappelijk potentieel, maar de implementatie ervan in de praktijk, therapie, zal waarschijnlijk enige tijd vergen.

Welke allergenen zijn nog meer bekend of gecategoriseerd?

Beroepsallergenen

 

Ook te noemen zijn beroepsallergenen , zoals meel bij bakkersastma , allergische reacties op proefdieren zoals ratten of latex , zoals bij gezondheidsberoepen .

Kappers kunnen allergisch zijn voor haarkleurmiddelen zoals henna. Studies toonden aan dat kleurloze henna een lagere allergene potentie had dan rode henna.

 

Bij timmerlieden kan houtstof (zagen) bij inademing allergische reacties veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat exotische houtsoorten zoals bijvoorbeeld mahonie een hogere allergene activiteit heeft dan inheemse houtsoorten zoals sparren.

Hobby-allergenen

 

Net als bij aquarianen komen er ook zogenaamde hobbyallergenen voor op visvoer.

De bron hiervoor zijn de chironomiden, die als visvoer worden gevoerd en allergene potentie hebben.

 

Sportvissers kunnen allergische reacties krijgen op het aas, zoals de larven van de blauw glinsterende aasvliegen, die wij zelf hebben kunnen bewijzen met verschillende biochemische technieken.

 

De psyodo-allergieën

 

Zoals ik al zei, kunnen sommige medicijnen ook allergieën veroorzaken. Dit is voornamelijk een pseudo-allergie. Met pseudoallergie wordt bedoeld dat de reacties bij de mens vergelijkbaar zijn met die van een type I allergie, maar dat dit niet door de IgE type I allergie gaat.

 

Mensen komen in contact met al deze allergenen door inademing, huidcontact, orale inname, injectie of via insectenbeten.

Atopische mensen worden het meest getroffen door allergieën.

 

 

De zeldzame allergenen

 

Er zijn ook zeldzame allergenen die veel psychologische stress kunnen veroorzaken bij mensen met een goede gezondheid Dit wordt hier kort besproken.

 

Ongeveer 10 jaar geleden was latex een van de zeldzame allergenen en dat is het niet meer. Maar het latexachtige sap speelt een belangrijke rol bij de zeldzame allergie voor Ficus benjamina (treurvijg). De bladeren van de ficus geven een latexachtig sap af dat wordt gebonden door het huisstof dat op de bladeren ligt en door windbewegingen in woonkamer kan worden geblazen. Dit vervuilde huisstof wordt door de bewoner ingeademd en kan allergische reacties veroorzaken.

Denk dus aan de tuinplanten ook al heb je allergische reacties in de woonkamer.

Maar het grootste allergeen in woonruimtes is verreweg de huisstofmijt, zoals Dermatophagoides pteronyssinus.

Potgrond als allergeen

 

Potgrond kan allergische reacties veroorzaken, bijvoorbeeld bij het verpotten.

Alleen is het niet de aarde, maar zoals we hebben kunnen laten zien is de schimmel Cladosporium herbarum die in de potgrond kan voorkomen.

Gelatine als allergeen

 

Er zijn ook zeldzame allergenen in voedsel.

Dit omvat gelatine, die door bijna alle producenten wordt gebruikt in een verscheidenheid aan producten, zoals gummibeertjes.

Dr. Wahl schreef het eerste werk tot nu toe wereldwijd, samen met professor Kleinhans. 

Gelatine veroorzaakt echter slechts zeer zelden allergieën.

Ook hier moet onderscheid worden gemaakt tussen runder-, varkensvlees- en visgelatine als allergenen.

Dr. Wahl vermoedt dat bij de allergische reacties na consumptie van gummyberen niet zozeer de tartrazinekleur de bron van het allergeen was, maar gelatine, maar dat was toen nog niet bekend toen het gebruik van tartrazine als kleurstof bij de productie van gummyberen was verboden.

 

Pizza als allergeen

 

In het geval van pizza kan het het lupinemeel zijn dat steeds vaker wordt gebruikt

om pizza te maken, omdat het erg goedkoop is, maar ook een allergeen is.

Bij meel speelt ook de meelkever Tribolium confusum een ​​rol als allergeen, dat in het meel aanwezig kan zijn en bij inademing van het meelstof tot allergische reacties kan leiden.

 

Karmijn als allergeen

 

Karmijn, dat wordt gebruikt in een bekende drank met een vergelijkbare naam, kan allergische reacties veroorzaken.

Karmijn wordt gewonnen uit cactussen die op Fuerteventura groeien.

 

Urine als allergeen

 

Bij de leguaan, kan Dr. Wahl de urine identificeren als de bron van het allergeen met de Magic Stick (INA). Een vrouw kreeg ernstige astmatische symptomen bij het schoonmaken van de kooi van haar leguaan. De reden hiervoor was het kaf dat vervuild was met de urine en ze inhaleerde het met urine vervuilde stof bij het schoonmaken van de kooi.

 

 

Sperma als allergeen

 

Zaadplasma (sperma) kan ook allergische reacties veroorzaken, zoals Dr. Keuze kon laten zien. Het onderzoeksteam onder leiding van Dr. Wahl gebruikt verschillende biochemische methoden om het verantwoordelijke allergeen uit het zaadplasma te isoleren en te karakteriseren.

Specifieke IgE-metingen waren in staat om het specifieke IgE met klasse 3, dwz klinisch zeer opvallend, te detecteren in het serum van een overeenkomstige seminale plasma-allergielijder.