Avantal.de - Allergie Blog

Kurze Informative Artikel aus der Welt der Allergie von unsere Autoren

Klimaatverandering (nieuwe allergenen) en de effecten op allergieën

Aktualisiert: 20. Juni 2021

De effecten van klimaatverandering worden al lang in alle media besproken maar er wordt nauwelijks vermeld wat klimaatverandering betekent voor mensen met allergieën. In dit artikel gaan we kort in op klimaatverandering en de effecten ervan op mensen met allergieën en werpen we licht op de momenteel bekende veranderingen in het aantal pollen en nieuwe allergenen, waarop zowel de getroffenen als het onderzoek moeten worden voorbereid.


Over de achtergrond van klimaatverandering: De term klimaatverandering duidt op een verandering in het klimaat op aarde over een langere periode. Het klimaat is sinds het ontstaan ​​van de aarde continu aan het veranderen. Een klimaatverandering kan bijvoorbeeld een neiging tot afkoeling of wijst de opwarming van de oppervlaktetemperatuur gedurende millennia aan. Ook de de huidige opwarming van de aarde is een klimaatverandering; deze wordt door het merendeel van de onderzoekers toegeschreven aan menselijke invloeden, in het bijzonder aan de uitstoot van broeikasgassen. Zo was 2020 voor Nederland het warmste jaar sinds 1880 (bron). Door de snelle groei in de opkomende landen is de CO2-uitstoot veel meer gestegen dan voorspeld in wetenschappelijke prognoses - een van de redenen is het snel groeiende energieverbruik in opkomende landen. Mogelijke gevolgen zijn versnelde permafrostsmelt en branden in de tropen. Maar zelfs hier voor de deur is voor Nederland een stijging van de gemiddelde daggemiddelde temperatuur waar te nemen.


Klimaatverandering kan ook secundaire effecten hebben op het milieu. Effecten op planten, d.w.z. verlenging van het groeiseizoen, Verschuivende vegetatiezones en -gebieden (naar het noorden / in hoogte), lokaal uitsterven van soorten, toename van neofieten zoals ambrosia (Ambrosia, ambrosia), verandering in planteigenschappen (door CO2 inhoud) en toename van ongedierte kan worden waargenomen. Waarom heeft klimaatverandering nu een impact op mensen met allergieën? Veel onkruid groeit en broeit en zorgt voor kruisbestuiving die weer zorgt voor kruisreacties en nieuwe 'soorten' allergie opwekkers. Vooral ook uitheemse plantensoorten die zich hier de kop op steken en opnieuw deze kruisbestuivingen en reacties veroorzaken zijn nieuwe allergie opwekkers.


Pollengetal en allergieën Klimaatverandering heeft ook invloed gehad op het aantal pollen. het pollen seizoen zal eerder starten, langer zijn en sterker zijn, wat resulteert in een extra langdurige blootstelling aan mensen met allergieën.


Conclusie Allergiepatiënten worden ook rechtstreeks getroffen door klimaatverandering. Overgevoeligheid voor planten/pollen komt voor in de betreffende regio waren een paar jaar geleden nog niet bekend. Welke volgende plant zou het kunnen zijn die ons ook zal treffen als gevolg van klimaatverandering? Het Parietaria is tot nu toe alleen in mediterrane landen verschenen en is daar erg sterk en agressief allergeen. Bij het bespreken van klimaatverandering moeten mensen met allergieën rekening houden met nieuwe allergenen mogen niet worden genegeerd.

11 Ansichten0 Kommentare

Aktuelle Beiträge

Alle ansehen