Neurodermitis op oudere leeftijd

Informatie  over de ontwikkeling van neurodermitis, zelfs op oudere leeftijd , uitgelegd op een eenvoudige en begrijpelijke manier

Atopische dermatitis is een inflammatoire huidziekte die zelfs op oudere leeftijd bij recidieven voorkomt.

Wetenschappelijk bekend als atopische dermatitis of pruritus, lijden patiënten aan ondragelijke jeuk, blaren en een droge huid.

 

De symptomen bij oudere mensen zijn vergelijkbaar met die bij kinderen: een hoge mate van sensibilisatie, vooral voor pollen, noten, koemelk, soja, tarwebloem of vis, is vaak de trigger voor het optreden van neurodermitis. Intolerantie voor kleurstoffen of chemicaliën in kleding of hooikoorts, evenals bronchitis en zelfs astma kunnen in verband worden gebracht met neurodermitis

 

Hoewel de ziekte chronisch is, is ze niet besmettelijk en heeft ze geen invloed op de levensverwachting. De triggers zijn meestal genetisch bepaald.

Maar omgevingsinvloeden, stress of blootstelling aan allergenen in het huishouden kunnen ook de ontwikkeling van neurodermitis bevorderen.

 

Een groot deel van de bevolking lijdt tegenwoordig aan een zogenaamde huisstofmijtallergie .

Atopische dermatitis kan de hele huid aantasten, maar meestal treedt de ziekte op de hoofdhuid, het gezicht en de handen.

 

Talrijke onderzoeken tonen aan dat de triggers voor de ziekte in toenemende mate te wijten zijn aan stress en psychologische stress in het dagelijks leven, hitte en zweten in de zomer of een verkeerd voedingspatroon.

 

Naast een verandering in het voedingspatroon kunnen voedingssupplementen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de klachten.

 

Omdat de cellen in het lichaam bepaalde stoffen nodig hebben die het lichaam niet zelf kan aanmaken, kunnen deze worden geleverd door middel van speciaal samengestelde voedingssupplementen.

 

Zinktekort wordt vaak gezien in verband met neurodermitis.

Zink helpt bijvoorbeeld om de belangrijke stof histamine vrij te maken, die verantwoordelijk is voor allergische reacties.

Wetenschappelijke studies tonen aan dat mensen met neurodermitis vaak een lagere concentratie zink in hun bloedserum hebben dan gezonde mensen.

In principe moet u echter altijd een arts raadplegen voordat u een voedingssupplement inneemt.

 

Expressie van neurodermitis op oudere leeftijd

 

Terwijl oudere leerboeken zeggen dat mensen ouder dan 50 jaar zelden last hebben van allergische aandoeningen, laten de laatste statistieken de toenemende neiging tot neurodermitis op oudere leeftijd zien.

Omdat allergische aandoeningen vaak niet worden vermoed bij senioren, wordt neurodermitis vaak niet herkend op oudere leeftijd.

 

De hart- en vaatziekten die zeer vaak voorkomen op oudere leeftijd of bij behandeling met bètablokkers zijn echter geen contra-indicaties voor allergiespecifieke immunotherapie (ASIT).

Bovendien treffen steeds meer overgevoeligheden voor voedsel en medicijnen steeds meer ouderen.

Een aanzienlijke toename van ziekten, bijvoorbeeld onder bewoners van bejaardentehuizen die worden behandeld met zuurremmers, kan worden geregistreerd.

De huid van ouderen is vaak vatbaar voor huidreacties met blaarvorming, zoals: B. toxische epidermale necrolyse of gegeneraliseerde exanthematische pustuloses aangetast.

 

In de regel kan worden aangenomen dat patiënten met multimorbide ziekten, zoals B. kanker, op oudere leeftijd meer en meer lijden aan neurodermitis ziekten dan in het verleden.

Behandeling met cytotoxische medicijnen of chemotherapie speelt hierbij een grote rol. Aangenomen kan dus worden dat allergieën geenszins ophouden op oudere leeftijd, maar juist toenemen.

Alleen de manifestaties zijn diverser en daarom moeilijker te diagnosticeren dan in de kindertijd.

 

De werkelijke oorzaak van de ontwikkeling van atopische dermatitis is echter nog niet opgehelderd.

In ieder geval speelt erfelijke aanleg een grote rol.

In ieder geval mag de toenemende psychologische belasting van de bevolking in Europese landen, maar vooral in Duitsland, niet worden genegeerd. Atopische dermatitis komt voor in landen en continenten over de hele wereld. Hoewel neurodermitis veel minder vaak voorkomt in de zogenaamde derde wereld dan in de westerse geïndustrialiseerde wereld, bereikt de ziekte piekwaarden in Nieuw-Zeeland en de Kaukasus.

Dit komt waarschijnlijk doordat er veel minder schadelijke milieu-invloeden zijn in ontwikkelingslanden. Talrijke wetenschappelijke studies tonen aan dat immigranten uit ontwikkelingslanden deze ziekte alleen ontwikkelen als ze worden blootgesteld aan de toegenomen schadelijke milieu-invloeden in de westerse geïndustrialiseerde landen. Er zijn nu ongeveer vier miljoen mensen in Duitsland die aan neurodermitis lijden - en de trend neemt toe.

Studies tonen aan dat ongeveer 2,5 procent van onze bevolking al aan deze huidziekte lijdt.

Therapiemogelijkheden voor oudere patiënten die lijden aan neurodermitis

 

Als de huid droog, schilferig of zelfs gebarsten is, zijn dit meestal de eerste tekenen van eczeem.

De huid mist natuurlijk vocht.

Het toegenomen vochtverlies in de huid leidt dan vaak tot ernstige droge huid met hevige jeuk.

Het belangrijkste om de symptomen te verlichten, is allereerst de basisverzorging van de huid.

 

Om ze te beschermen tegen de verschillende allergenen en tegen irritatie, moeten lotions gemaakt van olie of water en zalven met teunisbloemolie of ureum worden gebruikt. Ook het bijvullen van oliebaden is erg handig, bijvoorbeeld om korsten of vlokken los te maken.

Als de huid van de patiënt al meer gestrest is, moeten speciale zalven of cortisone-zalven worden gebruikt.

 

Maar zonlicht heeft ook een positief effect op de genezing van de aangetaste huidgebieden.

Een verblijf aan zee of in de Alpen is bijvoorbeeld erg nuttig om de symptomen te verlichten, omdat de lucht op deze plaatsen minder vervuild is met allergenen en pollen. Acupunctuur of homeopathische behandelmethoden zijn ook zeer succesvol bij de behandeling van neurodermitis.

 

De getroffenen kunnen ook op korte termijn verlichting krijgen door koude douches en vochtige en verkoelende kompressen. Antimicrobiële of antiparasitaire geneesmiddelen worden vaak gebruikt voor chronische krassen of mycosen.

Maar zelfs vrij verkrijgbare middelen kunnen de symptomen helpen verlichten.

 

Preparaten met menthol, kamfer of ureum kunnen de symptomen bijvoorbeeld enkele minuten tot uren verlichten en mensen in staat stellen in slaap te vallen en in slaap te blijven en deel te nemen aan het sociale leven.

 

Een huisstofmijtallergie kan ook neurodermitis veroorzaken

Met mijtenspray  en een speciaal wasadditief wordt de mijtplaag, bijvoorbeeld in matrassen, zeer goed bestreden.

Of de matrassen door het fijne stof, de vergane uitwerpselen van mijten, zijn besmet met mijten, kun je meestal zien.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de mijtenspray Tre-san huisstofmijt binnen twee uur verwijdert.

Het wasmiddeladditief Con-ex is een geconcentreerd vloeibaar additief dat eenvoudig aan het wasgoed wordt toegevoegd.

Het concentraat is geschikt voor textiel tot 60 ° graden, maar ook voor temperatuurgevoelig wasgoed.

 

Maar de juiste voeding speelt ook een belangrijke rol in de strijd tegen neurodermitis.

 

Met behulp van een priktest kunnen getroffenen ook achterhalen of ze allergisch zijn voor huisstof of voor welke voedingsmiddelen ze allergisch zijn.