Atopische dermatitis gids

Informatie over eczeem nuttige informatie over triggers en oorzaken, symptomen en aanbevelingen voor therapie-begeleidende maatregelen, eczeempyjama's, huidverzorging en andere producten

 

Neurodermatitis (atopische dermatitis / atopisch eczeem) - wat is het eigenlijk? 

Neurodermatitis (atopische dermatitis / atopisch eczeem) is een chronische, terugkerende huidontsteking die gepaard gaat met ernstige jeuk, een zeer droge huid en een gevoelige huid.

Het komt ook tot uiting in rood worden van de huid, korsten en schilfers.

Atopische dermatitis is een klassieke industriële ziekte die vooral in westerse landen voorkomt.

Atopische dermatitis / atopisch eczeem is een IgE-gemedieerde allergie en is niet besmettelijk.

Neurodermatitis is een van de eerste chronische ziekten die een persoon in de vroege kinderjaren ontwikkelt.

Dit verdwijnt meestal in de loop van het leven, vaak tijdens de puberteit, en verdwijnt volledig. Het komt echter niet zelden voor dat een patiënt zijn hele leven vergezeld gaat van neurodermitis.

 

Eczeem begint meestal in de kindertijd

In een zeer vroeg stadium van onze ontwikkeling, in de kindertijd, wordt bij veel kinderen de diagnose atopische dermatitis gesteld, vaak vanaf ongeveer de 4e maand na de geboorte.

Deze zogenaamde wiegmuts verdwijnt vaak tijdens de ontwikkeling van het kind.

 

Als de huid echter zo ontstekingsremmend is, vooral bij atopische mensen, heeft het kind een verhoogd risico op infectie, omdat de bescherming die de huid biedt enorm wordt aangetast.

Om de gevoelige huid te beschermen, moet deze naast verzorging ook worden beschermd tegen invloeden van buitenaf en wrijving. 

 

Wat kan nog meer atopische dermatitis veroorzaken?

Als u atopisch bent, is de aanleg voor atopische dermatitis erfelijk en kan deze zonder waarschuwing in de vroege kinderjaren optreden.

Langdurige hitte, langdurige en sterke blootstelling aan de zon of grote temperatuurschommelingen, zelfs na de kindertijd, kunnen echter ook neurodermitis veroorzaken.

Een lage luchtvochtigheid, bijvoorbeeld bij koel winterweer of de droge verwarmingslucht tijdens de verwarmingsseizoenen, evenals langdurig verblijf in het appartement kunnen de natuurlijke barrière van de huid beschadigen.

Algemeen wordt aangenomen dat omgevingsfactoren een grote rol spelen bij het ontstaan ​​van de ziekte. 

 

Overalls voor atopische dermatitis en eczeempakken helpen kinderen en baby's in therapie

Deze speciale kleding voor atopische dermatitis is ontwikkeld voor kinderen en baby's met neurodermitis als huis en pyjama en wordt al jaren met succes gebruikt in dermatologische klinieken.

.

Lees meer over onze eczeemoveralls en eczeempakken

Pak 1 delig ONESIE (1).png

Wie wordt er vaak getroffen door atopische dermatitis?

Neurodermatitis, ook medisch bekend als atopische dermatitis, treft ongeveer 15 procent van alle kinderen. Bij volwassenen is deze waarde slechts ongeveer 2-4% van de bevolking.

 

De ziekte is vrijwel onbekend in ontwikkelingslanden.

Vooral in de afgelopen vijftig jaar is het aantal gevallen zowel in Duitsland als in andere geïndustrialiseerde landen gestaag toegenomen.

Omdat allergieën zich blijven verspreiden, neemt ook het aantal mensen dat aan neurodermitis lijdt toe.

Ongeveer 30 tot 40 procent van de patiënten met atopische dermatitis heeft al een allergie.

Meestal treft het mensen die lijden aan andere huidaandoeningen, allergische astma of hooikoorts.

Kleine kinderen met neurodermitis vormen verreweg de grootste groep getroffenen.

In Duitsland krijgt ongeveer tien tot vijftien procent van de kinderen onder de zes jaar de inflammatoire huidziekte.

 

Ongeveer 60 procent van de getroffenen wordt ziek als pasgeborene of tijdens het eerste levensjaar. Geschat wordt dat 15 tot 30 procent van alle kinderen in geïndustrialiseerde landen wereldwijd lijdt aan neurodermitis.

 

Zowel in Duitsland als in de rest van de wereld daalt het aantal getroffenen sterk na de puberteit. In Duitsland lijdt slechts ongeveer 1,5 tot drie procent van alle volwassenen aan de huidziekte; wereldwijd liggen de cijfers tussen de twee en tien procent.

Wetenschappers verwachten dat de aantallen in het algemeen zullen blijven toenemen, aangezien een oorzakelijke behandeling of verklaring nog niet is gevonden.

 

Ouders van wie de jonge kinderen neurodermitis hebben, kunnen echter een paar maatregelen nemen om de symptomen van hun kind te verlichten.

Hoe u uw huid kunt verzorgen met atopische dermatitis

 

Waarom komt atopische dermatitis vaker en ernstiger voor bij baby's en kinderen? 

Neurodermitis is vaak meer uitgesproken bij jonge kinderen dan bij adolescenten of

zelfs volwassenen en vereist daarom professionele omgang met het kind

de klachten zijn verlicht.

In het verdere verloop van het leven, vooral na de puberteit, zijn de symptomen

minder uitgesproken of zelfs helemaal verdwijnen. Veel zieke mensen zijn symptoomvrij na de puberteit.

De getroffenen hebben vaak een zeer droge huid die regelmatig met crème moet worden verzorgd. Atopische dermatitis bij jonge kinderen is zo uitgesproken omdat de meeste getroffenen symptomen van atopische dermatitis vertonen als baby.

Wanneer jonge kinderen neurodermitis hebben, wordt deze meestal gekenmerkt door een golvend beloop. Fasen met ernstige symptomen worden afgewisseld met fasen zonder symptomen of met slechts geringe symptomen. Het is nog onduidelijk wat neurodermitis veroorzaakt.

Het enige dat bekend is, is dat de huid zijn beschermende functie slechter vervult dan bij onaangetaste zuigelingen.

Kleine kinderen met neurodermitis reageren daarom gevoeliger op prikkels uit de omgeving, en deze prikkels kunnen van chemische, microbiële of fysieke aard zijn.

De prikkels leiden tot een overreactie en chronische ontsteking van de huid. Naast omgevingsinvloeden kunnen recidieven ook worden veroorzaakt door psychologische oorzaken.

Vooral als eczeem bij jonge kinderen voorkomt, is het belangrijk om aan broers en zussen duidelijk te maken dat de ziekte niet besmettelijk is.

Een vermijdende houding van broers en zussen of andere mensen kan het zelfrespect van het kind verminderen en langdurige effecten hebben op de psyche. Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen de intrinsieke en de extrinsieke variant van neurodermitis.

 

De intrinsieke variant is veel onschadelijker, omdat er niet teveel IgE-antistoffen zijn.

Bij deze variant hebben baby's en peuters meestal geen last van andere allergieën.

 

Bij de extrinsieke variant, waarbij opvallend veel IgE-antistoffen in het bloed te vinden zijn, hebben de kinderen daarentegen vaak last van andere allergieën zoals hooikoorts en astma. Vooral de bovenste luchtwegen worden vaak aangetast.

 

Beide vormen van neurodermitis komen vaker voor bij kleine kinderen, ook al zijn de ouders ook getroffen.

 

Als ouders aan neurodermitis lijden, is de kans op ziekte voor een kind ongeveer 67 procent. In technisch jargon wordt neurodermitis onder meer atopisch eczeem genoemd.

 

Tot dusver is er geen manier om de oorzaak van de ziekte te genezen. Er zijn echter een aantal maatregelen die kunnen worden genomen om de symptomen van met name kleine kinderen te verlichten.

 

Hoe herken ik atopische dermatitis?

 

De typische symptomen van neurodermitis Neurodermatitis zijn een droge, gebarsten of ruwe huid, vaak met schilfering.

Als de huid zich in een acuut stadium van ontsteking bevindt, is deze meestal gezwollen, erg rood en nat.

In dit stadium van ontsteking vormt de huid zeer jeukende blaren, waardoor de getroffen persoon door de irritatie zelfs bloed op de huid kan krabben.

Het dieet voor atopische dermatitis 

De volgende voedingsmiddelen worden vaak niet verdragen bij atopische dermatitis:

  • Tarwe en producten voornamelijk gemaakt van tarwe

  • Koemelk en veel koemelkproducten.

  • Het is mogelijk dat vlees niet goed wordt verdragen, vooral gevogelte en varkensvlees

  • Vis en eieren kunnen ook contraproductief zijn.

  • In de rawfoodsector: wortelen, paprika's, selderij, tomaten en soja.

  • Vanwege de zeugen moeten citrusvruchten worden vermeden.

  • Noten, vooral pinda's

Voor volwassenen is het ook niet aan te raden om:

  • Alcohol, koffie en zwarte thee.

Ongeacht een voedselallergie, moeten jonge kinderen met eczeem producten met een hoog zuurgehalte vermijden. Zuur leidt vaak tot een verslechtering van de teint en tot een verergering van de symptomen. Vooral sap en sterk zure vruchten zoals citrusvruchten zijn slecht voor peuters die last hebben van neurodermitis. Tegelijkertijd moeten ouders ervoor zorgen dat hun kinderen ondanks eventuele onverdraagzaamheid een uitgebalanceerd dieet volgen. Vaak kunnen producten die allergenen bevatten worden vervangen door producten van dezelfde kwaliteit; Als u bijvoorbeeld allergisch bent voor appels, kunt u appels vervangen door druiven of peren in uw dieet.

Een baby met neurodermitis kan bepaalde stoffen krijgen die moeilijk te verdragen zijn en die de aandoening verergeren. Als de baby lijdt aan neurodermitis, moet de moeder ervoor zorgen dat ze een dieet eet dat zo min mogelijk zuur en allergenen bevat. Dit zorgt ervoor dat de moedermelk beter verteerbaar is en verbetert de klachten van het kind.

 

Atopische dermatitis bij kinderen en welke rol speelt kleding?

Een andere belangrijke factor die de toestand van de getroffenen beïnvloedt, is kleding.

Veel kleine kinderen die aan neurodermitis lijden, kunnen geen wol verdragen; Wollen kleding moet daarom worden vermeden.

Met name antibacteriële kleding heeft een positief effect.

In de winkel van avantal.de kunnen geïnteresseerden textiel van hoge kwaliteit vinden dat de huid van een kind met neurodermitis verbetert; bijvoorbeeld rompertjes, overall of pyjama's.

Om ervoor te zorgen dat de kleintjes zich niet krabben, kunnen speciale allergievriendelijke krabhandschoenen een goed idee zijn.

De huid moet ook regelmatig met crème worden verzorgd.

avantal.de biedt nuttige crèmes die de huid van baby's of peuters kunnen reinigen en kalmeren en de ontsteking kunnen laten afnemen. Als de symptomen bijzonder ernstig zijn, kan ook een cortisone-zalf worden gebruikt. Kortom, het is belangrijk om uw huidverzorgingsroutine te behouden, zelfs in die fasen waarin de symptomen minder ernstig zijn of niet aanwezig zijn.

Het is ook erg handig om nieuwe kleding meerdere keren te wassen voordat u ze voor de eerste keer draagt.

Gebruik hiervoor milde wasmiddelen. De huid van de baby zal ook verbeteren met zout water.

 

Eczeem en allergieën

 

Over het algemeen speelt voeding een belangrijke rol bij jonge kinderen met neurodermitis.

Volgens studies lijdt ongeveer een derde van alle kinderen met neurodermitis ook aan een voedselallergie.

Zelfs bij kinderen die niet ziek zijn, kan hun toestand verslechteren door ongeschikt voedsel. De meest voorkomende voedselallergenen zijn melkeiwit en koemelkeiwit.

 

Als wordt vermoed dat het kind intolerant is, moet dit zo snel mogelijk worden gecontroleerd.

In principe wordt aanbevolen dat kleine kinderen met neurodermitis zo snel mogelijk een allergietest uitvoeren om voedselintolerantie vast te stellen.

Deze voedingsmiddelen moeten dan consequent worden vermeden.

Vermijden verbetert niet alleen de symptomen en de teint, maar kan er ook toe leiden dat het voedsel weer wordt verdragen na een jaar of twee consequent vermijden, vooral bij kleine kinderen.

Hier: waarom een ​​huisstofallergie kan leiden tot neurodermitis

Het zijn vooral peuters en schoolkinderen die last hebben van neurodermitis.

In 1993 werd in het district Hannover vastgesteld dat 12% van de schoolkinderen aan neurodermitis leed.

Neurodermitis gaat gepaard met jeuk en korstvorming op de aangetaste delen van de huid. Atopische dermatitis kan verschillende oorzaken hebben.

Atopische dermatitis door voedselallergie

Atopische dermatitis kan worden veroorzaakt door voedsel zoals koemelk, kippeneieren, noten, kruiden en vaak soja.

Hier: alles over allergenen en waar u ze kunt vinden

 

Atopische dermatitis door huisstofallergie

Huisstofmijten zoals Dermatophagoides pteronyssinus kunnen ook bij mensen neurodermitis veroorzaken.

Dit gebeurt wanneer de huisstofmijten via het huisstof in contact komen met de menselijke huid.

Studies toonden ook aan dat specifieke immunotherapie (SIT) van mensen met een huisstofmijtallergie met een overeenkomstig allergeen / allergoïdpreparaat van de huisstofmijt de atopische dermatitis verminderde.

 

Een symptoom kan ook worden gebruikt om bijvoorbeeld de enorme jeuk op de huid te verlichten, zoals preparaten die cortison bevatten.

Het gebruik moet uiteraard met de arts worden besproken.

Hier: alles over huisstofallergieën

Dierenhaar als reden voor neurodermitis

 

Dierenhaar of de allergenen die bijvoorbeeld in het haar van katten of honden zitten, kunnen de oorzaak zijn van neurodermitis. Daarom moet u allergene ouderschapsverlof zo goed mogelijk toepassen. Dieren moeten uit het appartement worden gebracht. U kunt uzelf tegen mijten beschermen door omhulsels en acariciden te gebruiken of door overalls voor neurodermitis te gebruiken. Op deze manier wordt de huid goed beschermd tegen contact met allergenen zoals dierenhaar en huisstofmijt.

Hier: alles over de haarallergie voor huisdieren

Atopische dermatitis is wijdverbreid

Ongeveer 3% van de Duitse bevolking heeft een genetische aanleg om neurodermitis te ontwikkelen.

 

Gelukkig gaat atopische dermatitis vaak een beetje terug met de leeftijd.

 

Neurodermatitis is een van de klinische beelden die kunnen optreden bij allergische reacties.

In sommige gevallen kan de oorzaak van atopische dermatitis ook in de psychologische zone van het kind liggen.

Dit kan dus de reactie van het kind zijn op ouders die de hele tijd ruzie maken, maar ik wil hier niet uitweiden over het onderwerp.

 

Allergieën uiten zich op vele manieren

Andere vormen van allergische aandoeningen zijn hooikoorts (rhinitis / rhinoconjunctivitis), die het meest voorkomt, bronchiale astma en gegeneraliseerde urticaria.

 

Deze allergische reacties kunnen zich uiten in verschillende organen en met verschillende symptomen bij mensen.

De neus kan leiden tot een loopneus en massaal niezen, conjunctivitis en tranen in de ogen, hoesten tot dyspneu in de luchtwegen, misselijkheid en braken in het maagdarmkanaal (voedselallergie), eczeem op de huid, urticaria en het cardiovasculaire systeem kan leiden tot tot anafylactische shock (collaps van de bloedsomloop).

 

U kunt zien hoe divers de allergie tot uiting kan komen aan de hand van verschillende ziektebeelden bij mensen en een enorme negatieve invloed kan hebben op de kwaliteit van leven.

Gelukkig zijn er ook handige manieren om de allergie te verlichten.

Vaak zijn de symptomen vergelijkbaar met die van verkoudheid.

Om dit uit te sluiten, moet u er ook aan denken om in een dergelijk geval een allergoloog als adviseur te raadplegen.

Hier: Alles over het beloop van allergieën

Hier: alles over de verschillende soorten allergieën

 
 

Therapie voor neurodermatitis

Neurodermatitis-therapie omvat verschillende behandelingsopties.

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen medicamenteuze en niet-medicamenteuze therapie.

 

Bovendien is de respectieve therapievorm onderverdeeld in profylactische (preventieve) maatregelen, acute behandeling (voor een opflakkering van atopische dermatitis) en permanente behandeling.

Alles over behandelmethoden en therapie voor neurodermitis

Huidverzorging voor atopische dermatitis

 

Omdat de oorzaak van de ziekte vaak niet kan worden achterhaald, is genezing ook niet mogelijk.

Neurodermitis is daarom een ​​chronische ziekte en kan alleen symptomatisch worden behandeld.

Dit betekent dat de focus moet liggen op het grotendeels elimineren van de symptomen, zoals jeuk en uitslag.

 

Huidverzorging is essentieel voor een huidziekte zoals neurodermitis.

Kortom, de huid moet ook elke dag goed worden verzorgd met tussenpozen zonder symptomen.

En ook op deze momenten is het raadplegen van een dermatoloog of apotheker essentieel.

Omdat de toestand van de huid van een persoon met neurodermitis vaak verandert tussen aanvallen, kan het nodig zijn om de verzorgingsproducten keer op keer aan te passen.

Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen crèmes met conserveermiddelen, geur- of kleurstoffen worden gebruikt voor de basisverzorging.

PH-neutrale producten zijn het beste. De basiszorg moet de huid afsluiten tegen prikkels van buitenaf en het binnendringen van allergenen (ziekteverwekkende stoffen) bemoeilijken.

Het doel van deze behandeling is om ontstekingen en een droge huid te verminderen, de huidbarrière te vernieuwen en jeuk te verlichten. Idealiter wordt de huid minder gevoelig. Dit doel tracht men te bereiken door onder andere het gebruik van vochtinbrengende emulsies of oliebaden.

 

Maar eerst moet de huid worden gereinigd. Als de huid moet worden gedesinfecteerd, moet ervoor worden gezorgd dat de preparaten niet te veel uitdrogen of opnieuw worden ingevet.

Reiniging met zuiver water moet ook worden vermeden, omdat het huidvocht dat normaal door oliën wordt vastgehouden, verdampt en uiteindelijk de huid te veel uitdroogt.

Zoals reeds beschreven, hebben oliebaden een goed effect op het bijvullen. In wezen moeten dergelijke baden echter niet worden beschouwd als een middel voor dagelijkse lichaamsreiniging, maar als een incidentele zorgmaatregel.

Dit betekent dat er eerst een grondige reiniging moet worden uitgevoerd om allergenen te verwijderen. Het betekent ook dat het baden niet te lang mag duren.

Het water moet lauw zijn in plaats van heet.

Idealiter geeft de patiënt het lichaam wat tijd na het bad zodat de olie kan intrekken en niet onmiddellijk of zeer grondig droogt.

Over het algemeen dient men voorzichtig te zijn bij het afdrogen.

De grove stoffen kunnen de huid weer irriteren. Voor kinderen en baby's is de aanschaf van een speciaal beschermend pak het overwegen waard. Ook hier wordt het lichaam beschermd tegen mechanische prikkels zodat de huid tot rust kan komen. Na het douchen of baden wordt crème op het lichaam aangebracht of, als de huid al ontstoken is, ingesmeerd.

 

Crème, zalf, lotion voor atopische dermatitis - wat is het verschil?

 

Emulsies zijn verbindingen van twee normaal niet mengbare stoffen.

In de geneeskunde of apotheek zijn deze stoffen meestal water en olie. Olie-in-water-emulsies bevatten minder vet dan water.

 

Deze mengsels zijn meestal lotions.

In tegenstelling tot water hebben water-in-olie-emulsies een hoger vetgehalte en worden ze crèmes genoemd.

 

De emulsies zijn bijzonder geschikt voor de verzorging van een niet ontstoken, droge huid.

Er wordt geen water gebruikt bij de vervaardiging van zalven. Geneesmiddelen kunnen op een vetrijke basis worden toegepast, maar deze mogen alleen worden gebruikt als er een medische indicatie is.

 

Huidverzorging in de acute fase - de juiste crème voor neurodermitis

 

Zelfs in de acute fase staat schoonmaken op de eerste plaats.

Dan kan in plaats van een oliebad een badadditief met looistoffen, zogenaamde tannines, worden gebruikt voor de ontstoken, sijpelende huid.

Deze antibacteriële middelen zijn bijzonder geschikt voor hand- en voetbaden.

Ze kalmeren ook de huid en maken deze beter bestand tegen agressors.

Kaliumpermanganaat is ook geschikt voor de behandeling van een ontstoken huid die gekoloniseerd is met ziektekiemen.

De chemische stof kan worden gebruikt voor desinfectie.

 

Sterk etterende puisten en knobbeltjes kunnen ook worden gedesinfecteerd met middelen op basis van jodium.

Na desinfectie wordt crème of zalf aangebracht; afhankelijk van de vereiste behandeling. Bij een ontstoken maar intacte huid kunnen de roodheid en uitslag worden gekoeld met een crème tegen neurodermitis of een lotion. Als de huid al gebarsten is, heeft ons lichaam voornamelijk vet nodig. Nu worden water-in-olie-emulsies of speciale zalven gebruikt.

Deze kunnen ureum bevatten, wat een kiemdodend effect heeft. Bovendien vermindert de medicinale stof die daadwerkelijk uit urine wordt verkregen, jeuk. Als dit stadium van de ziekte al voorbij is en het huidoppervlak uitgebreid bedekt is met etterende blaasjes enz., Is behandeling met immunosuppressiva aangewezen.

De ontstekingsremmende actieve ingrediënten onderdrukken het immuunsysteem en voorkomen zo dat het lichaam reageert op zowel vermoede als daadwerkelijke allergenen.

 

In de regel worden zalven met glucocorticoïden (endogene hormonen van de bijnierschors die onder andere de stofwisseling beïnvloeden) gebruikt, maar deze zijn mogelijk niet vrij van mogelijk aanzienlijke bijwerkingen. Overmatig dunner worden van de huid, pigmentatiestoornissen en dik haar zijn mogelijk.

Zalven op basis van glucocorticoïden mogen daarom slechts korte tijd en onder nauwlettend toezicht van de arts worden gebruikt.

Om de behandeling zo goed mogelijk aan te passen aan de behoefte van de patiënt, worden de geneeskrachtige stoffen voor de neurodermitis crème individueel in de apotheek samengesteld.

Mogelijk moet er ook een antibioticakuur worden ingenomen. Als alternatief zou je ook kunnen proberen om verzorgingsproducten te gebruiken die zilver bevatten.

De zilverdeeltjes bestrijden bacteriën op het huidoppervlak en worden al heel lang in de geneeskunde gebruikt voor wondgenezing.

Patiënten met atopische dermatitis moeten dit zeker vermijden!

 

Een patiënt met neurodermitis moet naast vermoedelijke allergenen ook lange, hete baden vermijden.

Verzorgende oliebaden kunnen de olie kalmeren en aanvullen, maar zijn ook irriterend voor de huid als ze te vaak worden gebruikt.

We raden aan om beschermende handschoenen aan te trekken als het in contact komt met water.

Er moet echter voor worden gezorgd dat de handschoenen zijn gemaakt van materiaal dat geschikt is voor mensen met allergieën.

De handen dienen altijd gesmeerd te worden met de juiste crème, lotion of zalf.

De preparaten mogen in geen geval geur-, kleur- of bewaarmiddelen bevatten en dienen altijd pH-neutraal te zijn.

Daarnaast zijn regelmatige zorg door de arts en strikte naleving van het behandelplan belangrijk.

 

Getroffenen kunnen geschikte huidverzorgingsproducten voor atopische dermatitis vinden in de online winkel van avantal.de

 
 

Het verband tussen neurodermitis en huisstofallergie 

De buitenhuid van mensen kan ook worden aangetast door een huisstofmijtallergie veroorzaakt door mijten zoals Dermatophagoides pteronyssinus.

De huid heeft de volgende klinische beelden, zoals atopische dermatitis (neurodermatitis diffusa, exogeen eczeem), contactdermatitis en urticaria.

Veel patiënten met atopische dermatitis hebben een huisstofallergie 

7-10% van de mensen met een huisstofmijtallergie of gesensibiliseerde patiënten lijdt aan atopische dermatitis, veroorzaakt door contact met huisstof en de huisstofmijten die het bevat, zoals Dermatophagoides pteronyssinus en anderen.

Dus als atopische dermatitis optreedt in woonruimtes, moet een specifieke IgE-meting met Dermatophagoides pteronyssinus worden overwogen, zoals de EAST-allergeenschijf (Enzyme Allergo Sorbent Test).

Een huidpriktest mag niet worden uitgevoerd, omdat de huid erg gewond is en door de ziekte wordt aangetast. De huidpriktest zou de huid nog verder beschadigen en de betekenis van de huidtest zou zeer twijfelachtig zijn.

De invloed van huisstofmijt op het uiterlijk van de huid bij atopische dermatitis

Verschillende factoren kunnen de symptomen van atopische dermatitis beïnvloeden.

Stress, verkeerde kleding, vaccinaties en bepaalde voedingsmiddelen hebben allemaal een negatief effect op de ziekte.

Maar zoals aangetoond, kan contact met de huisstofmijt Dermatophagoides pteronyssinus een zeer negatieve invloed hebben op het ziektebeeld van atopische dermatitis. Maar ook haar van dieren, zoals van katten, die met de kat in bed knuffelen, kan atopische dermatitis veroorzaken.

Wat helpt tegen neurodermitis en huisstofmijt?

Om de huid te "genezen" kan hij, uiteraard in overleg met de behandelende arts, verschillende huidbeschermings-, reinigings- en huidverzorgingsproducten gebruiken of de juiste medicatie tegen de ziekte nemen (vaak preparaten met cortison).

Maar een redelijke levensstijl en dieet en voedingssupplementen die in de apotheek kunnen worden gekocht, kunnen vaak helpen.

Bespreek dit ook van tevoren met uw allergoloog (dermatoloog), zodat het precies op de ziekte is afgestemd.

Ook zou kunnen worden aangetoond dat specifieke immuuntherapie met bijvoorbeeld een Dermatopahogoides pteronyssinus-preparaat wordt aanbevolen, hier zou het overeenkomstige allergoïde zeer goed kunnen worden verlicht.

Maar eczeempakken en eczeemoveralls bieden een zeer goede bescherming voor kinderen met huisstofmijtallergie. De mechanische prikkel op de huid en zelfs het contact met de huisstofmijt wordt tot bijna nul gereduceerd en de patiënt voelt een grote opluchting qua ziektebeeld en kan zich weer normaal bewegen in de woonruimte.

Door een Miben-detectietest te gebruiken, heeft Dr. Wahl kan gemakkelijk aantonen dat er allergenen van Dermatophagoides pteronyssinus op de huid aanwezig zijn, ook in het haar.

De allergenen van Dermatophagoides pteronyssinus konden nog steeds worden gedetecteerd na het wassen van het haar, dwz ze werden niet gedenatureerd door de haarshampoo.

Met de detectietest kon hij ook aantonen dat er geen huisstofmijtallergenen van Dermatophagoides pteronyssinus konden worden gedetecteerd boven de omhulsels, maar duidelijk eronder op de matras.

 

Neurodermitis op oudere leeftijd

Atopische dermatitis was lange tijd een typische kinderziekte. Ondertussen is atopische dermatitis echter in opkomst op oudere leeftijd. 

Bij ongeveer 63% van de neurodermitisziekten bij senioren was de ziekte al aanwezig in de kindertijd.

Lees het volledige artikel over atopische dermatitis op oudere leeftijd ...