Allergische kruisreacties

Wat is een kruisreactie, waar vindt deze plaats en waardoor wordt deze veroorzaakt?

Op een eenvoudige en begrijpelijke manier uitgelegd.

Wat is een allergische kruisreactie?

Een kruisreactie betekent dat verschillende "stoffen" gemeenschappelijke allergenen hebben .

 

Het is gemakkelijk te begrijpen wanneer de "stoffen" tot dezelfde botanische of zoölogische familie behoren.

 

Het is veel moeilijker te begrijpen als dit niet het geval is en het verband in eerste instantie niet duidelijk is. Zoals tussen latex en bananen ...

Hieronder gaan we het toelichten

dr_edited.png

Dr. Rüdiger Wahl

Allergie expert & auteur

Allergiedeskundige, onderzoeker en voormalig lid van de CIA (Cillegium internationale Allergologicum)

Met meer dan 40 jaar ervaring in allergieonderzoek

freier Redner Hochzeit Bremen 3.jpg

Christian Ellmers

CEO avantal.de & auteur

Oprichter Ellmers & Partner GmbH

Aandeelhouder en ondernemer

 

Kruisreactie tussen verschillende soorten pollen

Er is een 100% kruisreactie tussen zoete grassen zoals stuifmeel van Phleum pratense, Dactylis glomerata, Lolium perenne, Holcus lanatus Poa pratensis etc. maar ook rogge.

Wanneer mensen allergisch zijn voor gras pollen/ stuifmeel allergie ( mensen met een pollenallergie ) voor bijvoorbeeld het stuifmeel van Phleum pratense of gesensibiliseerd is, zal hij / zij ook allergisch zijn voor dat van bijvoorbeeld Dactylis glomerata en rogge.

Voor specifieke immunotherapie (SIT) kunnen dus allergeenextracten worden gebruikt die zijn samengesteld uit kruisreactieve graspollen, zoals een 6-grasspollenmengsel, of alleen het allergeenextract 

Er bestaat Phleum-garnaalpollen.

Zo'n 6-grass pollenmengsel kan gezien worden als 1-type vanwege de sterk uitgesproken kruisreactie.

Verschillende allergiebedrijven volgen verschillende filosofieën.

Sommigen gebruiken alleen phleum-pollen, anderen gebruiken een stuifmeelmengsel van 6 grassen voor SIT (specifieke immunotherapie) . Deze zijn vaak ook chemisch gemodificeerd om een ​​allergoïde te produceren.

Kruisreactie met boompollen?

Bij boompollen de belangrijkste kruisreactie tussen stuifmeel van berk, els en hazelaar.

Ze behoren allemaal tot de botanische familie van Betulacaen. In de praktijk wordt gezegd dat als je allergisch bent voor het berkenpollen, je ook allergisch bent voor het hazelaarpollen.

Als de winter behoorlijk warm is, kunnen deze in december in de lucht vliegen, terwijl het berken- en elzenpollen pas in maart / april in de lucht zijn.

 

De duur van de aanwezigheid van het stuifmeel en dus allergische reacties in de lucht voor mensen met een allergie voor berkenpollen duurt dus enkele maanden.

De 3 boomstuifmeelmengsels berk, els en hazelaar kunnen zowel voor SIT als alleen de berk worden gebruikt.

Dit alles is gebaseerd op de zeer sterke kruisreactie tussen de drie soorten boompollen.

 

De oleacaes omvatten stuifmeel van es, sering en olijfbomen.

Er is hier ook een kruisreactie. Iemand met een allergie voor Espollen mag bijvoorbeeld niet op vakantie naar Griekenland wanneer het stuifmeel van de olijfboom vliegt.

Hij / zij krijgt dezelfde allergische problemen als er stuifmeel is van de ES, en daarmee de bekende allergische symptomen optreden.

 

Er is een gedeeltelijke kruisreactie tussen het stuifmeel van de Es (Oleacae) en berk (Belulacae).

Het is daarom volkomen logisch als mensen met een allergie voor berkenpollen ook op Es worden getest en vice versa. Dit kan bijvoorbeeld met de huidpriktest of met een specifieke IgE-meting .

Kruisreactie met huisstofmijten?

In huisstof zijn de belangrijkste huisstofmijten Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinae en Euroglyphus maynei.

Dr. Wahl kon aantonen dat er een kruisreactie is tussen deze drie huisstofmijten.

Een mengsel van 50% Dermatophagoides pteronyssinus en 50% Dermatophagoides farinae wordt vaak gebruikt voor SIT. Vanwege de zeer uitgesproken kruisreactie zou waarschijnlijk alleen de huisstofmijt Dermatophagoides pteronyssinus voldoende zijn voor SIT. Zo wordt het tenminste gedaan in Zweden.

De uitgesproken kruisreactie tussen de twee huisstofmijten Dermatophagoides pteronyssinus en Dermatophagoides farinae kon onder meer worden aangetoond met SDS-PAGE en de Western blot. Ze vertoonden een zeer goed vergelijkbaar eiwit (SDS-PAGE) en allergeenpatroon (Western blot). In beide huisstofmijten waren de allergenen van de groepen I en II te herkennen, wat gemakkelijk kan worden bepaald uit het molecuulgewicht van de allergenen van de groepen I en II.

Deze hoge kruisreactie kon ook worden aangetoond door specifieke IgE-metingen uitgevoerd met 25 sera van mensen met huisstofmijtallergie .

Zeer vergelijkbare allergeenklassen werden gemeten met alle drie de huisstofmijten Dermatophagoides pteronyssinus, Dermatophagoides farinea en ook Euroglyphus maynei De gemiddelde waarde lag tussen klasse 3.2 en 3.9. Voor de meting werden de allergeenschijven EAST (Enzym Allergo Sorbent Test) gebruikt, waarbij de 25 series werden gemeten met de drie verschillende huisstofmijtallergeenschijven.

Andere specifieke IgE-tests zijn ook beschikbaar voor specifieke IgE-metingen in sera / plasma's van patiënten.

Naast huisstofmijten zijn er de voorraadmijten zoals Acarus siro, Tyrophagus putrescentiae enz. Hier ligt geen kruisreactiviteit met huisstofmijten zoals eerder met Dermatophagoides pteronyssinus. 

Kruisreactie met kruiden?

Er is geen kruisreactie tussen stuifmeelkruiden zoals bijvoet en weegbree.

Een gedeeltelijke kruisreactie tussen bijvoetstuifmeel en het relatief nieuwe allergeen ambrosia (ambrosia, ambroia) wordt besproken. Onderzoek toonde echter aan dat er geen kruisreactie is, wat kan worden aangetoond met verschillende remmingsproeven.

 

Overeenkomstige remmingstests, zoals de EAST / RAST-remmingstest en Western blot-remming, moeten worden uitgevoerd om een ​​kruisreactie aan te tonen. De specifieke IgE-meting kan slechts een kleine indicatie geven van een kruisreactie. Vaak is er geen kruisreactie, maar een onafhankelijke co sensibilisatie.

De remproeven brengen duidelijkheid.

Even een korte notitie:

Een kruisreactie betekent dat verschillende "stoffen" gemeenschappelijke allergenen hebben.

Er is al gezegd dat dit niet ongebruikelijk is voor 'stoffen' die tot dezelfde botanische en zoölogische groep behoren, maar ook hier zijn afwijkingen van.

Waarom mensen met een allergie voor berkenpollen allergisch kunnen zijn voor appels

Er is het zogenaamde  pollen/ stuifmeel-geassocieerde voedselallergeensyndroom .

Mensen met een allergie voor berkenpollen kunnen ook allergisch zijn voor appels. Hier zijn het vooral de nieuwe appel soorten zoals Granny Smith en Golden Delicious, niet de oude rassen die nog bekend zijn uit grootmoeders tuin, die zijn minder allergeen.

 

Het allergeen profilin (Bet v 2); Bet v1 en Mal d1 spelen een rol in deze kruisreactie. Profilin staat, net als tropomyosine, ook bekend als panallergeen.

De allergeniciteit neemt toe met de mate van rijpheid van de appels . Met de Stick INA-test (Individual Native Allergy Diagnostics) is het aan te tonen dat de allergenen zich direct onder de schil en dicht bij de kern van de appel bevinden.

Bij een berkenpollen allergie is er dus een kans op allergie voor appels .

Maar ze kunnen ook allergisch zijn voor noten , vaak hazelnoten , vanwege de kruisreactie en ook voor 

Wortelen en rauwe tomaten .

Patiënten met allergie voor bijvoetpollen kunnen allergisch zijn voor kruiden en selderij.

Dit heet het Beifusspollen Spice selderij syndroom , waar een paar jaar geleden nog Lychee aan is toegevoegd.

Ragweed (ambrosia) vertoont een kruisreactie met meloen en kamille en grassen gedeeltelijk met kiwi, aardappelen (rauw) en erwten.

 

Mensen met een allergie voor pollen/stuifmeel  hebben niet noodzakelijkerwijs een voedselallergie

In het geval van mensen met een allergie voor pollen/ stuifmeel betekent dit echter niet dat ze altijd allergisch zijn voor de kruisreactieve voedingsmiddelen.

Het is een mogelijkheid maar geen zekerheid, maar je moet weten dat er bijvoorbeeld als pollenallergie- patiënt vaak ook een kruisreactie is, hoewel er geen botanische groepsgemeenschap is.

 

Op deze manier kan iemand die allergisch is voor pollen, bepaalde reacties misschien beter verklaren na het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen. Hier moet worden opgemerkt dat selderij vaak een verborgen allergeen is en bijvoorbeeld niet als specerij wordt aangemerkt, wat erg fataal kan zijn voor een bijvoetpollenallergie.

Mensen met een huisstofmijtallergie , zoals Dermatophagoides pteronyssinus, kunnen allergische reacties vertonen op schaaldieren , kreeften , garnalen en garnalen .

Het algemene allergeen dat verantwoordelijk is voor kruisreactiviteit is het spiereiwit tropomyosine .

 

In het geval van de huisstofmijt Dermatophagoides pteronyssinus, wordt het Der p 10 genoemd.

Mensen met een latexallergie kunnen allergisch zijn voor bananen!

Bij latex is er bijvoorbeeld een kruisreactie met de banaan en de rauwe aardappel .

Hier is het de allergeen patatine in de aardappel.

Mensen die allergisch zijn voor latex kunnen ook een allergische reactie krijgen op Ficus benjamina (treurvijg).

Dit komt door het latexachtige sap dat de bladeren uitstoten.

Het huisstof ligt op de bladeren, bindt ze en de allergenen die ze bevatten, die vervolgens worden ingeademd door de persoon met het huisstof brengt een reactie.

Vaak allergeen bij dieren

Bij dieren zoals katten en honden wordt het corresponderende albumine besproken als een veel voorkomend allergeen, waarbij

Katten- en hondenalbumine wordt beschouwd als een ondergeschikt allergeen, dwz minder dan / gelijk aan 25% van de overeenkomstige allergie gevoeligen is er allergisch voor.

Kruisreactie met medicijnen

Bij geneesmiddelen wordt een mogelijke kruisreactie tussen penicilline en amoxycilline besproken.

 

Enkele van de weinige allergenen die geen eiwitten zijn

Er is aangetoond dat er een kruisreactie is tussen de gelatine, bijvoorbeeld verwerkt in gummibeertjes, en de volumevervanger / plasma-expander, die bestaat uit een gemodificeerde gelatine. Een kruisreactie tussen kattenhaar en varkensvlees en de kakkerlak Periplaneta americana en Blatella germanica kon ook worden vastgesteld. Nogmaals, dit is gemakkelijker te begrijpen omdat ze tot dezelfde zoölogische familie behoren.

Kunnen voedselallergieën worden behandeld met de klassieke bijbehorende allergenen? De datasituatie is nog niet zo hoog. Wel werd aangetoond dat de patiënten na specifieke immunotherapie (SIT) met een preparaat van berkenpollen appels weer beter konden verdragen. 

Als SIT dienovereenkomstig wordt uitgevoerd, moeten allergologen ook vragen stellen over de compatibiliteit van de kruisreactieve voedingsmiddelen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Auch interessant:

milbe Bett.jpg

Erfahren Sie alles über die Möglichkeiten die ungewollten Gäste in Ihrem Bett loszuwerden. Und keine Milben im Bett haben.

allergendichte Kissenbezüge, Encasings,
Encasings

Warum Allergiker bei einer Hausstauballergie unbedingt Encasings, also Milbenschutzbezüge für Ihr Bett benutzen sollten

Hausstaubmilben vor Hautschuppe.png
Milben

Was sind Milben eigentlich?

Wo leben Sie, wovon ernären Sie sich und wie wir Milben erkennen können.

Hausstaubmilbenallergie avantal.de

Erfahren Sie alles über die Hausstauballergie. Wir informieren in allen Bereichen zu Ihren Fragen.