Allergie en natuurgeneeskunde

Een overzicht* van natuurgeneeskundige benaderingen voor de behandeling van allergieën voor mensen met allergieën en mensen die advies zoeken, uitgelegd op een eenvoudige en begrijpelijke manier (* niet uitputtend)

Sommige mensen kiezen voor alternatieve behandelingen vanwege een slechte ervaring met conventionele geneeskunde of vanwege hun fundamentele geloof in het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.

In dit artikel willen we een overzicht geven van aanpakken.

Dit wordt voortdurend uitgebreid, dus we ontvangen altijd graag brieven van experts op dit gebied.

Schrijf ons als u het artikel samen met ons wilt uitbreiden.

dr_edited.png

Dr. Rüdiger Wahl

Allergie expert & auteur

Allergiedeskundige, onderzoeker en voormalig lid van de CIA (Cillegium internationale Allergologicum)

Met meer dan 40 jaar ervaring in allergieonderzoek

freier Redner Hochzeit Bremen 3.jpg

Christian Ellmers

CEO avantal.de & auteur

Oprichter Ellmers & Partner GmbH

Aandeelhouder en ondernemer

Allergietherapieën vanuit de natuurgeneeskunde

Het aanbod varieert van:

 

  • 'Bio'-medicijnen, voorbij

  • homeopathie

  • tot verschillende ontspanningsmethoden. 

 

Deze drie punten zouden voldoende zijn voor een uitgebreid eigen boek.

Aangezien dit hier echter niet de bedoeling is, willen we u op dit punt een overzicht geven en u als lezer informeren.

Op het einde willen we een gedifferentieerd overzicht geven van verschillende methoden van natuurgeneeskunde in relatie tot allergieën.

Naturopathie bij allergie

Naturopathische procedures zijn in feite bedoeld om de reactie situatie van het lichaam te veranderen door de afweer en inconsistenties in het organisme te versterken.

Deze omvatten bijvoorbeeld autologe bloedtherapie.

Bij allergieën is het raadzaam om een ​​homeopathische injectie-oplossing, bijvoorbeeld mierenzuur, aan het autoloog bloed toe te voegen.

 

Je kunt ook veel krijgen met de juiste voeding.

Hele voedingsmiddelen moeten worden aanbevolen voor mensen met een voedselallergie, die de voorkeur geven aan vegetarisch voedsel. Biologische producten hebben voor hem de voorkeur.

Homeopathie voor allergieën

In de homeopathie worden vaak Apis mellifica, Arsenicum alba, Calcium carbonicum en Dulcamara gebruikt. Galphimia glauca wordt vaak gebruikt bij hooikoorts en bronchiale astma.

Ontspanningsmethoden tegen allergieën

Stress, fysieke en mentale overbelasting en onopgeloste emotionele conflicten kunnen het immuunsysteem aantasten en zo de allergie ondersteunen.

Ontspanningsmethoden zoals progressieve spierontspanning volgens Jacobsen, Qigong, autogene training en yoga kunnen hierbij erg behulpzaam zijn.

Dergelijke ontspanningsmethoden kunnen een positief effect hebben op het genezen van de allergische ziekte bij de patiënt.

In sommige gevallen kan een allergie een uiting zijn van een algemeen verdedigende houding ten opzichte van de omgeving, dwz een allergie kan in sommige gevallen ook worden toegeschreven aan psychologische factoren.

Dit alles valt onder het concept van ordertherapie.

Orthomoleculaire therapie voor allergieën

Bij orthomoleculaire therapie wordt calcium gebruikt om het celmembraan te stabiliseren om het vrijkomen histamine uit de mestcel te voorkomen. Histamine veroorzaakt bijvoorbeeld jeuk op de huid en is verantwoordelijk voor de huidtest, de huidpriktest , voor roodheid en striemen op de huid, als de huidpriktest positief is. Wanneer het allergeen in contact komt, komt histamine vrij uit de mestcel, die zich in de huid bevindt, waardoor de huid rood wordt en de vorming van striemen.

Fysiotherapie voor allergieën

In het geval van fysiotherapie wordt de patiënt aangeraden om versterkende maatregelen te nemen voor het immuunsysteem, zoals regelmatige lichaamsbeweging in de frisse lucht, afwisselend douchen na een Kneip en saunapassages.

Aanvullende methoden om allergieën te behandelen

 

Complementaire geneeskunde is een geneesmiddel dat een aanvulling vormt op de conventionele geneeskunde.

Het lijdt geen twijfel dat sommige complementaire methoden een waardevolle aanvulling kunnen zijn op klassieke conventionele medische methoden.

De complementaire methoden zijn bijvoorbeeld de Kneipp-methoden en ontspanningstechnieken.

Dit omvat ook fytotherapie.

Vanuit het standpunt van de auteurs kunnen ze alleen worden aanvaard als een aanvulling op de wetenschappelijk bewezen, dwz conventionele medische methoden, ze alleen kunnen de klassieke allergologische kennis en werking niet vervangen.

De complementaire methoden omvatten ademhalingstherapie, fytotherapie, Kneipp-methoden, Balneotherapie en ontspanningsmethoden.

In sommige gevallen kan psychotherapie ook worden gebruikt om allergische aandoeningen te ondersteunen.

Het zwakke adjuvante effect van acupunctuur bij de behandeling van astmapatiënten is bewezen in gecontroleerde onderzoeken.

Als auteurs raden we deze complementaire methoden echter af tegen allergieën

Elektro-acupunctuur volgens Dr. De Chinese acupunctuurtheorie sluit volledig aan bij de galvanische potentiaalverschillen van de huid.

Het kan niet worden gelijkgesteld met klassieke Chinese acupunctuur.

Volgens de huidige stand van de kennis wordt deze methode niet aanbevolen als complementaire methode, evenals kinesiologie, woon-werkverkeer en bioresonantie-technieken.

Zowel voor de bioresonantiemethode als voor de elektro-acupunctuur worden fysische principes gebruikt die door bekende fysici als onhoudbaar worden beschreven.

De klinische beoordeling in blinde, gecontroleerde onderzoeken toonde geen verband met de resultaten van de erkende, wetenschappelijk geteste methoden voor beide diagnostische procedures en er kon geen therapeutische werkzaamheid worden bewezen.

Tussentijdse conclusie over nogal dubieuze behandelmethoden

Het is interessant dat de voorstanders van alternatieve geneeskunde vaak proberen hun methoden te onderbouwen met fysieke of immunologische bevindingen, alsof ze niet zo zeker van zichzelf zijn en denken dat ze zichzelf moeten rechtvaardigen en een wetenschappelijke mantel moeten aantrekken om de technieken acceptabeler te maken voor helpen.

Men heeft vaak het gevoel dat ze alternatieve geneeswijzen dichter bij de conventionele geneeskunde willen brengen.

Maar waarom?

Alternatieve geneeskunde wordt gedefinieerd als een medicijn dat is gebaseerd op dogma's of onconventionele theorieën.

Het kan niet in twijfel worden getrokken, want proberen de doeltreffendheid ervan op zijn minst wetenschappelijk te bewijzen, betekent de facto het integreren in de academische geneeskunde.

 

Dit alternatief oefenen is vaak een daad van geloof, meestal zonder tastbaar bewijs.

 

Maar als het de patiënt helpt, waarom niet?

Wat zei Mao Tsetung: "Geloof kan bergen verzetten" en misschien zelfs allergieën bij sommige patiënten verlichten? We zijn blij voor je.

Conclusie

De genoemde behandelingsmethoden moeten als mogelijkheden worden opgevat, maar veel ervan worden niet ondersteund door goed uitgevoerde onderzoeken, zoals vereist is voor bijvoorbeeld de geneesmiddelen van specifieke immunotherapie.

Maar men kan ook denken aan een combinatie van conventionele geneeskunde met natuurgeneeskundige methoden.

Je zou het kunnen zien als ying en yang, die tegenstellingen vertegenwoordigen, maar elkaar niet uitsluiten, maar elkaar aanvullen.

Hoe meer wij als auteurs met dit onderwerp omgaan, hoe spannender en interessanter het onderwerp voor ons wordt.